Wat doet massage voor jouw lichaam

Wat doet een ontspanning massage in Hilversum met je?

Massage is heel belangrijk voor lichaam en geest.

In deze blog leg ik je uit waarom dit zo belangrijk is en wat er gebeurt met je lichaam.

 

Massage.

 

Iedereen weet wat een massage is, maar wat het daadwerkelijk inhoudt en met je lijf doet is voor veel mensen onbekend.

Een massage geeft je een ontspannen gevoel wat de meeste mensen wel weten.

 

Bloedcirculatie.

 

Een bloedcirculatie is heel belangrijk in het lichaam en zeker ook voor de spieren. De bloedcirculatie zorgt voor de afvoer van afval stoffen die wij opbouwen gedurende het gebruik van ons lichaam.

Via het bloed worden ook voedingsstoffen vervoerd naar de cellen van ons lichaam, precies op de plekken waar het nodig is. (Mooi systeem hebben we toch hè?)

Dit zorgt ervoor dat ons lichaam en organen goed kunnen functioneren.

Wist je dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is? Dit is ook de reden dat deze veel aandacht nodig heeft. Door een massage gaat de huid er beter uitzien en simpelweg doordat je met een massage de conditie op peil houdt.

 

Door massage stimuleer je dus alle organen in het lichaam waardoor het beter kan functioneren en presteren. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en voedingstoffen worden beter verplaatst.

 

Wat belangrijk is, is dat de spieren ook goed doorbloed worden. Bij het gebruik van ons lijf gebruiken we de spieren, hierdoor ontstaan zogenoemde ‘knopen’. Een knoop in een spier is een bundel van spiervezels wat is gaan kleven aan elkaar en niet meer soepel uit elkaar beweegt. Dit komt, wanneer je de spier beweegt, een melkzuur aangemaakt word. Wanneer de spier in goede conditie is, zal deze dat zelf kunnen afvoeren, maar wanneer dit niet zo is dan ontstaan er afvalstoffen en creëer je dus een knoop. Daardoor voelt de spier ook zwaar en vermoeid aan.

Door te masseren zorg je ervoor dat het melkzuur goed weg kan gaan en je spier weer optimaal kan functioneren.

Doordat het lichaam gaat ontspannen zorg je ervoor dat pijn, vermoeidheid en stress verminderd.

Het zorgt ervoor dat je uit de negatieve spiraal gaat van stress en lichamelijke klachten waardoor geest en lichaam weer volledig kunnen ontspannen.

 

Verbetering van de weerstand door massage.

 

Onderzoeken wijzen uit dat na een massage de hoeveelheid van witte bloedcellen in het bloed verhoogd. Witte bloedcellen zorgen voor het bestrijden van infecties en virussen.

 

Ook heeft onderzoek uitgewezen dat er verschillende hormonen vrijkomen tijdens een massage, endorfine en oxytocine. Endorfine is pijnstillend en oxytocine verlaagd de cortisolconcentratie, waardoor mensen zo lekker rozig worden na een massage.

 

Wanneer cortisol (stresshormoon) verlaagd wordt, zorgt dit ook dat je gezondheidsklachten verlaagd worden. Je immuunsysteem wordt hierdoor weer verhoogd, dus je word ook minder snel ziek en daarbij word ook je gemoedstoestand verbeterd, dus ga je lekkerder in je vel zitten.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je langdurig een te hoog cortisolwaarde hebt, je zelfs depressieve verschijnselen kan krijgen.

 

Massage geeft rust.

 

Al met al zie je wat de invloed van een massage heeft.

Het geeft je rust, ook in je hoofd, dus niet meer die lijstje aflopen vlak voor het slapen of de dag doornemen de hele dag in je hoofd. Nee gewoon even in het zogenoemde ‘nu’ zijn. Dus niet in het verleden en niet in de toekomst.

 

Uit onderzoek blijkt dat massage serotonine en oxytocine bevorderd met aanmaken. Dit zijn hormonen waardoor je je lekkerder gaat voelen, je voelt je goed, en brengt rust en ontspanning.

En dat zorgt dat je weer in het ‘nu’ bent. Misschien dat je wel eens een massage onderging en hoe langer je op de tafel lag hoe minder je ging nadenken.

Een mooie bijkomstigheid is dat je dan vaak op nieuwe ideeën kwam of oplossingen.

Dit komt omdat jouw gedachten wegvallen maar jouw hersenen blijven bezig en krijgen nu de ruimte om op inzichten, ideeën en oplossingen te komen.

Daarom kan je ook vaak ‘s ochtends wakker worden met een idee of inzicht.

 

Daarom is ontspannen dus ook zo belangrijk voor de mens.

Regelmatig je laten masseren verbetert jouw systeem aan alle kant, en het is nog lekker ook.

Bekijk welke mogelijkheden aan behandelingen zijn in de praktijk.