Diafragma of Middenrifspier

Sommige spieren zijn moeilijk te behandelen door hun plek in het lichaam. Het middenrif is zo’n spier waarvan alleen de randen bereikbaar zijn.

Waar zit het Diafragma?

De middenrifspier is een grote koepelvormige spier die de borstholte scheidt van de buikholte. De spier is aan de voorkant verbonden met een aantal ribben, de onderkant van het borstbeen en aan de achterkant aan een aantal wervels.

Functie Diafragma

Doordat het een koepelvormige spier betreft, wordt deze platter wanneer de spier wordt gespannen. Hierdoor wordt het volume van de borstholte vergroot waardoor een vacuüm wordt gecreëerd. Hierdoor zullen de longen lucht aanzuigen.
Het uitademen gebeurt door het ontspannen van de spieren waardoor de spieren de longen weer samendrukken en de lucht wordt uitgeperst.

Natuurlijke ademhaling

Wanneer het middenrif samentrekt zal er minder ruimte in de buikholte zijn voor de organen. Vandaar dat deze naar voren komen bij normaal natuurlijk ademhalen.
Bij diep ademhalen zal het lichaam het volume van de borstholte extra vergroten met behulp van de buitenste tussenribspieren of musculi intercostales externi.

Symptomen triggerpoints in het Middenrif

De pijn door triggerpoints kan worden gevoeld aan de onderkant van de ribben, bij de aanhechting van de spier aan de ribben. De pijn wordt alleen gevoeld bij het uitademen en kan kortademigheid tot gevolg hebben.
Deze pijn kan door een arts toegeschreven worden aan andere oorzaken als ontsteking aan de ribben of een galblaasprobleem.
Wat ook veel voorkomt is dat een triggerpoint in het diafragma voor spanning in het bovenste stuk van de monnikskapspier / trapezius kan zorgen. Dit betekent dat spanning in de nek ook direct te maken kan hebben met je ademhaling en deze middenrifspier.

Ontstaan triggerpoints in het Diafragma

In principe kan elke tegenwerking van een natuurlijke ademhaling triggerpoints veroorzaken in het middenrif. Dit kan zijn:
• Te zware inspanning bij het sporten;
• Veelvuldig ‘borstademen’;
• Chronisch hoesten;
• Letsel of chirurgisch ingrijpen in de borsten;
• Onderuitgezakte houding;
• Angstgevoelens;
• Andere onderdrukte emoties die spanning houden op het middenrif.

Wat is een triggerpoint?

Wanneer door langdurige spanningen in een spier, bepaalde delen continu onder spanning blijven staan wordt het bloed op die plekken minder goed verdeeld en afvalstoffen afgevoerd. Dit resulteert in een blijvende verdikken in de spiervezel, een knoop.
Deze knopen zijn gevoelig voor aanraking maar hebben een afgeleide pijn die op een andere plak van het lichaam voelbaar kan zijn. De knopen houden zichzelf in stand juist door de verminderde bloedsomloop ter plekke en de opeenhoping van afvalstoffen.

Oorzaken van triggerpoints

Oorzaken van triggerpoints kunnen zijn;

  • Overbelasting van spieren.
  • Trauma (zowel mentaal als fysiek)
    Hierbij kun je denken aan een ongeluk(je)
  • Emoties; wanneer je emoties onderdrukt zal je hier lichamelijk last van krijgen.
    Vooral emoties als angst, woede, boosheid en verdriet zorgen voor een toename van spanning op het zenuwstelsel en hierdoor neemt onbewust de spanning op de spieren toe.
  • Voeding en leefstijl; deze spelen ook een grote rol in het ontstaan van knopen in de spieren (Triggerpoint)

Behandeling:

Behandelingen die kunnen helpen zijn Shiatsu Therapie en Neural Reset Therapie.

Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de schouder, rug of bovenarm maar ook de andere spieren in je lijf: (under construction)

→ Infraspinatus (onderdoornspier) → Temporalis (slaapbeenspier) → Subscapularis (onderschouderbladspier) → Deltoideus (deltaspier) → Scaleni (schuine spieren) → Supraspinitus (bovendoorspier) → Iliopsoas (heup-lendenspier) → Serratus Anterior (voorste getande spier) → Extensor Carpi Radialis Longus → Levator Scapula (schouderbladheffer) → Sternocleidomastoideus → Trapezius (monnikskapspier) → Rectus Femoris (rechte dijbeenspier) → Gluteus Medius (middelste bilspier) → Gluteus Minimus (kleine bilspier → Soleus (scholspier) → Gluteus Maximus (grote bilspier) → Teres Major (grote ronde armspier) → Teres Minor (kleine ronde armspier) → Piriformis (peervormige spier) → Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier) → Gracilis (slanke dijspier)→ Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek) → Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd) → Rectus Abdominis (rechte buikspier) → Tibialis Posterior (achterste scheenbeenspier) → Vastus Medialis (middelste dijbeenspier) → Gastrocnenius (oppervlakkige kuitspier) → Multifidi  (veeldelige rugspier) → Tibialis Anterior (voorste scheenbeenspier) → Suboccipitale (onderachterhoofdspieren) → Biceps Femoris (tweehoofdige dijspier)→ Triceps Brachii  (driehoofdige armstrekker) → Biceps Brachii (tweehoofdige bovenarmspier) → Latissimus Dorsi (brede rugspier) → Diafragma (middenrifspier) → Rhomboidei  (ruitvormige spieren) → Erector Spinea (rompstrekker)