Deltoideus of deltaspier

De deltoideus of de deltaspieren zijn er om te voorkomen dat je arm uit de kom raakt op het moment dat je zware dingen tilt. Belast je de deltaspier te veel dan kunnen er triggerpoints ontstaan die leiden tot pijnklachten in de schouders en armen

Waar vind je de deltoideus?

De deltoideus vind je in je schoudergebied. Het is een spier die bestaat uit drie delen: vindbaar aan de voorkant, zijkant en achterkant van je schouder. De spieren hebben de vorm van een driehoek, vandaar ook de naam delta. Alle drie de spieren zitten vast op verschillende plekken. Dat wil zeggen:
• Voorste spier: sleutelbeen
• Zijspier: schouderdak
• Achterste spier: schouderblad
Al deze spieren hechten vast aan de bovenarm.

Waarvoor gebruik je de deltoideus?

De belangrijkste functie van de deltavormige spier is het heffen of het optillen van je arm, net als bij de bovendoornspier of supraspinatus. Maak je dit iets concreter dan kun je zeggen dat de voorste spier helpt bij het wegduwen van bepaalde dingen, de zijspier maakt dat je de arm zijwaarts kunt optillen en de achterste spier is belangrijk op het moment dat je de schouders naar achteren drukt. Deze achterste spier is belangrijk bij je houding op het moment dat je loopt, zit of staat.

Triggerpoints in de deltaspier

Wanneer er triggerpoints ontstaan in de deltaspier dan uit zich dat in:
• Schouderklachten
Pijn in je bovenarm
Pijn op het moment dat je jouw arm beweegt
Het zijn klachten die in het reguliere circuit toegewezen kunnen worden aan artritis, een slijmbeursontsteking of een peesontsteking. Pijn die ontstaat bij deze problemen kunnen triggerpoints in de deltaspier als oorzaak hebben.

Hoe ontstaat pijn in de deltoideus (oorzaken)?

Sporten waarbij je de schouder krachtig inzet zoals zwemmen, skiën, gewichtheffen en balsporten belasten de deltaspier. In je werk kan dit gebeuren wanneer je zware dingen moet tillen. Ook als fysiotherapeut belast je de deltoideus behoorlijk. Wanneer je kleine kinderen hebt en deze op de arm pakt kan dit triggerpoints in de deltaspieren veroorzaken.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine knoopjes in de spieren. Deze ontstaan door zaken als stress, overbelasting en verkeerde bewegingen. Dit leidt ertoe dat er niet voldoende zuurstof bij de spieren komt waardoor deze pijn gaan doen, je stijver wordt en je kracht en coördinatie verliest.

Wat kan jou helpen?

Neural Reset Therapy en Shiatsu Therapie kunnen je verder helpen. Benieuwd wat dat met jou kan doen? Neem dan contact op.